fredag 10 augusti 2012

Tionde augusti

Balesudden naturreservat, världsarvet Höga kusten.


Skogsbranden 2008
Den 5:e juni 2008 startade en skogsbrand på den yttersta delen av själva Balesudden. Branden som troligen startade på grund av en dåligt släckt campingeld, började på den plats där man tidigare har haft en vårdkase. Elden fick ett intensivt förlopp i den branta terrängen och på grund av den stundtals kraftiga nordostliga vinden gick branden över delar av udden som toppbrand. De torra förhållanden som rådde under de dagar branden pågick medförde att det blev långvarig glödbrand inom delar av reservatet med kraftiga rotskador som resultat.
Branden har påverkat skogen på två sätt, dels genom höga flammor som dödat stora delar av trädkronorna och dels genom de rotskador som glödbranden orsakat och som också dödat de träd som undkommit själva lågorna. Under de närmaste åren kommer det säkert att hända stora saker här, träd kommer att falla omkull och nya plantor kommer att etablera sig, men inom delar av Balesudden kommer det att finnas områden som förblir kala under lång tid.

En av mina vandringar jag gör varje år är en tur till Balesudden för att se hur naturen ändrats sedan året innan. Det är fantastiskt hur naturen snabbt återhämtar sig, De kolsvart träden har nu mjuknat i färgen, många ser bara allmänt döda ut. Grönskan på marken är frodigt grön. I år hittade jag svampar, blåbär och massor av ljung. Dessa växter var det sparsamt med i fjol.
” Vi sprang på en kopparorm”

Det var svårt att konvertera till svartvitt. Himlen  och vattnet var klarblå. Solen gassade skönt trots att klockan var sju på kvällen.3 kommentarer:

 1. Przyroda jest niesamowita, szybko wraca do życia. Pozdrawiam.
  Nature is amazing, quickly coming back to life. Yours.

  SvaraRadera
 2. Intressant läsning...fin bild!

  SvaraRadera
 3. Du kan väl lägga in nåra färgbilder på din andra blogg... Så härligt ljus!

  SvaraRadera